ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΤΑΠΙΑΝ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ

Οι Γερμανοί ασθενείς κατάπιαν τη γλώσσα τους

Κύριε διευθυντά
Πριν από μερικά χρόνια είχα επισκεφθεί έναν παλιό  καλό μου φίλο, Γερμανό, που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του  Ντίσελντορφ ύστερα από ένα άσχημο αυτοκινητικό ατύχημα με σπασμένα ένα χέρι και ένα πόδι και ελαφρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Στον θάλαμο που ήταν ο φίλος μου υπήρχαν άλλα τρία κρεβάτια με ισάριθμους Γερμανούς ασθενείς, που μόλις έμαθαν ότι είμαι Ελληνας, άρχισαν να ωρύονται και να βρίζουν εμένα και τους ομοεθνείς μου λέγοντας ότι είμαστε τεμπέληδες, απατεώνες, καλοπερασάκηδες, κακομαθημένοι. Ηταν τότε που η κρίση στην Ελλάδα ήταν στην κορύφωσή της. Θορυβήθηκα και  έσκυψα ντροπιασμένος το κεφάλι. Την άλλη ημέρα που ξαναεπισκέφθηκα τον φίλο μου όλα είχαν αλλάξει. Οι τύποι με κοίταζαν σιωπηλοί, με βλέμμα γεμάτο σεβασμό ανάμεικτο με κάποιον φόβο. «Τι συμβαίνει, ρε Μάνφρεντ;» τον ρώτησα ψιθυριστά. «Τι ηρεμιστικά σας έδωσαν σήμερα και επικρατεί εδώ μέσα άκρα του τάφου σιωπή;». «Τίποτα απ’ αυτά», μου απάντησε με ένα σαρδόνιο χαμόγελο ο «ψαγμένος» φίλος μου. «Απλά τους είπα πως, όσο και να φωνάζουν, όσο και να βρίζουν, όταν πεθάνουν, από όποια αρρώστια και να πεθάνουν, αυτή θα έχει όνομα ελληνικό»!

Από περιέργεια έριξα μια ματιά και άρχισα να αντιγράφω σε ένα χαρτάκι την πάθησή τους από τα πινακάκια που ήταν αναρτημένα στα κατωπόδαρα των κρεβατιών τους, ενώ οι Patienten (=πάσχοντες, ασθενείς) του θαλάμου με παρακολουθούσαν άφωνοι και περιδεείς: Ο ένας είχε Gastrenteritis με Hämorrhagie, ο άλλος Pneumonie, βοηθούμενος και από Pneumonothorax και ο τρίτος είχε rheumatische Arthritis. Αποχαιρέτησα την παρέα ευχόμενος σε όλους εγκάρδια περαστικά, ενώ σε λίγο θα έπαιρναν τον φίλο μου για ένα Enkephalogramm. Στο μεταξύ είχαν μπει και οι νοσοκόμες και μοίραζαν Antipyretika, Antiemetika, Antiflogistika, Antiseptika, Antidote και άλλα συναφή... Ο παλιός μου φίλος, τώρα πια, χαίρει αρκετά καλής υγείας και τηλεφωνιόμαστε κατά καιρούς. Πάντα όμως μου λέει ότι έχει το δυσοίωνο προαίσθημα ότι θα πεθάνει από  Synkope (=αποπληξία), τουρκιστί νταμπλάς!

Γιωργος Α. Κουρμουσης, Αθήνα

 

 

ΠΗΓΗ:Kathimerini.gr

Share
 

You have no rights to post comments